Ekolife natura – LIPOSOMSKI VITAMIN B12, 60 ml

Na zalogi
0 (0)

22,50 

Najnižja cena v zadnjih 30 dneh je enaka trenutni ceni.

Vitamin B12 pripomore k blaženju utrujenosti in izčrpanosti.

Vitamin B12 podjetja Ekolife natura je pridobljen iz naravnega vira in je oblika bakterijskega hidroksokobalamina.  Telo ga z lahkoto izkoristi. Priporočamo ga vegeterjancem in veganom, oz. vsem, ki ne uživajo mesa ali mesnih izdelkov.

Liposomski vitamin B12 Ekolife natura, 60 ml
Tekoče prehransko dopolnilo s sladilom

Vsebuje (priporočen odmerek) 2 mg hidroxicobalamina z okusom vanilije in marelice ter naravnim sladilom.

Vitamin B12 PRIPOMORE:

  • k normalnemu metabolizmu, ki oskrbuje telo z energijo,
  • k normalnemu delovanju živčevja,
  • k normalnemu metabolizmu homocisteina,
  • k normalnim duševnim funkcijam,
  • k normalnemu tvorjenju rdečih krvničk,
  • k normalnemu delovanju imunskega sistema,
  • k blaženju utrujenosti in izčrpanosti.

Vitamin B12, imenovan tudi kobalamin, je vodotopni vitamin, nepogrešljiv za normalno delovanje možganov in živčevja, kot tudi za tvorjenje krvi. Je eden od osmih vitaminov skupine B.

Praviloma je vključen v metabolizem vsake celice človeškega telesa, še posebno vpliva na sintezo in regulacijo DNK, pa tudi na metabolizem maščobnih kislin in aminokislin.

Ne glive ne rastline, ne živali ne ljudje niso zmožni ustvarjati vitamina B12. Samo bakterije in arheje vsebujejo encime, potrebne za sintezo tega vitamina, čeprav so mnoga živila njegov naravni vir po zaslugi bakterijske simbioze.
Vitamin B12 je največji in najbolj strukturno zapleten vitamin in ga je industrijsko mogoče izdelovati le z bakterijsko fermentacijo-sintezo.

Običajna polsintetična oblika tega vitamina je cianokobalamin, ki ga v naravi ni(!) in ga običajno najdemo v cenejših različicah izdelkov.
Na tržišču so štiri vrste: cianokobalamin s cianidno skupino, vezano na kobalt, bolj naravne oblike pa so hidroksokobalamin, metilkobalamin in adenozilkobalamin.  Prednost imajo zadnje tri oblike, saj jih človeško telo laže izkoristi.

Liposomski B12 ima povečano biorazpoložljivost.
Rjava steklena embalaža optimalno varuje dragocene sestavine.

BREZ citrusov, koruze, glutena, riža in kvasa. 


Kaj so liposomi?

Liposomi so idealni za vnašanje hranilnih snovi, prehranskih dopolnil in zdravil v telo, saj jih želodec in črevesje zlahka vsrkata, ob tem pa se istočasno vsrkajo dodatne snovi, ki so v vodnem mehurčku (vitamini, minerali).

Liposom je kot majhen mehurček iz vodnega jedra, narejen iz istega materiala kot naše celične membrane (v vodnem jedru raztopimo npr vitamin C, za katerega želimo, da ga telo zlahka vsrka) .Za zagotovitev stabilnosti in učinkovitosti proizvodov so uporabljene posebne tehnike.

Prednosti liposomov:
* odlična absorbcija (vsrkavanje)
* dostava vitaminov/mineralov direktno v celico
* na podlagi znanstvenih raziskav dosežene neverjetne koristi za zdravje
* proizvedeni v Evropi

Liposomski sistem za dovajanje ima mnoge prednosti pred oralnim uživanjem:

  • liposomi so zanimivi za vnašanje hranilnih snovi, prehranskih dopolnil in zdravil v telo, ker jih črevesje zlahka vsrka, ob tem pa se istočasno vsrkajo dodatne snovi, ki so v vodnem mehurčku (vitamini, minerali)
  • ko liposomi dosežejo tanko črevo, se absorbirajo naravnost v krvni obtok (običajni izdelki z metabolizmom izgubijo na učinkovitosti)
  • Liposomi so stabilni pri nizkem pH-ju in so torej stabilni tudi v želodčni kislini.
  • Ker naše liposome sestavljajo fosfolipidi,(sončnični lecitin) ki so enaki tistim v človeških celicah, se lahko zlijejo z membranami celic in ”potisnejo” vsebino v celico, ali pa preidejo membrano nespremenjeni in razpadejo znotraj celice. Prav membrane je tista, ki dovoli oziroma onemogoči absorbcijo določene hranilne snovi oziroma spojine. Membrana liposoma bo zdravilno učinkovino (prehranski dodatek) zadržala v notranjosti in ta se ne bo sprostila, dokler ne doseže tarčne celice.
  • ko zaužijemo običajne prehranske dodatke, morajo te najprej potovati iz ust v prebavni sistem, nato pa se lahko absorbirajo v tankem črevesu. Telo jih ne more vsrkati (absorbirati) v celoti, saj prebavni encimi v ustih in želodcu, prebavni encimi, žolčne soli in različna črevesna flora oslabijo hranila, preden se dokončno presnovijo v jetrih in so na voljo telesu. Ta proces zmanjša biološko razpoložljivost hranilnih snovi.

Mnenje strokovnjaka:
Prof. dr. Borut Štruklja, mag. Farmacije s fakultete za farmacijo pravi, da predstavlja liposomska tehnologija napredno farmacevtsko tehnologijo, ki omogoča, da je učinkovina bolj zaščitena v prebavnem traktu, se bolje in hitreje absorbira in tako doseže visoke koncentracije v krvi.