Kava ESCOBAR – Etiopija SIDAMO 100g (espresso)

Na zalogi
0 (0)

4,20 

Najnižja cena v zadnjih 30 dneh je enaka trenutni ceni.

Kava iz etiopske regije Sidamo je s svojimi cvetličnimi notami očarala že številne kavopivce, zato je tudi stalnica v naši ponudbi. Še posebej jo priproročamo v drip, filter ali turški pripravi.

Aroma / okus

cvetlice / med / citrusi

Poreklo in nadmorska višina

regija Sidamo, Etiopija, Afrika, 1.400 – 1.800 m

 

Etiopija je zibelka kave. Glavne regije, kjer pridelajo največ kave in po katerih so etiopske kave dobile ime, so Sidamo, Harar, Yirgacheffe, in Limu.

Kava Sidamo izhaja iz obširne in rodovitne istoimenske regije Sidamo južno od jezera Awasa, v osrednji Etiopiji. Večino kave pridelajo kmetje na manjših kmetijah. Ker je izvoz kave v Etiopiji še vedno precej centraliziran, je kavo s posameznih kmetij skoraj nemogoče dobiti.

Kavo, ki dozori enkrat letno, kmetje oberejo ročno, nato preko posebnega postopka mokrega čiščenja odstranijo lupino ter nato olupljena kavna zrna osušijo na t.i. afriških posteljah. To so dvignjene lesene konstrukcije, podobne posteljnim okvirom s podlago, na katerih razprostrejo kavna zrna in jih sušijo na soncu. Ko so dovolj suha jih zapakirajo v vreče in nadaljni transport.