PRIPRAVA ČAJEV

Priprava črnih čajev

Na skodelico vode odmerimo zvrhano žličko črnega čaja. Prelijemo ga z vročo vodo, vendar šele zatem ko voda v posodi zavre. Posodo nato odstavimo, da se dvigajoči mehurčki poležejo. Čaj pustimo v vodi tri do pet minut. Dlje ko se čajni lističi namakajo v vodi, več polifenolov se izloči in trpkejši je čaj. Največ kofeina se izloči v prvih treh minutah.

Priprava rooibos čajev

Zvrhano žličko rooibosa prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo tri do pet minut ter precedimo.
Lističe lahko prelijemo še enkrat, vendar z nekoliko manj vode, in pustimo vsaj pet minut. Napitek bo tako močnejše barve in arome. Čaj bo imel več koristnih sestavin, če namesto drugega preliva pripravimo zavretek: lističe prvega preliva damo v hladno vodo, zavremo, pustimo pet minut in precedimo.

Priprava mate čajev

Mate čaj pripravimo tako, da zvrhano žličko prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo tri do pet minut in precedimo. Pijemo brez dodatkov ali dodamo, kot je to v navadi v Južni Ameriki, pražen sladkor in/ali limonin sok. Poskusimo lahko tudi (netradicionalni) mate z mlekom.

Priprava pu erh čaja

Pu erh je v primerjavi z drugimi čaji povsem nezahteven. Malo manj kot žličko čaja prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo tri do pet minut in precedimo. Lističe lahko prelijemo še enkrat in pustimo vsaj pet minut. Pijemo brez kakršnih koli dodatkov.

Priprava zelenih čajev

Bolj kakovostne vrste kitajskih zelenih čajev lahko prelijemo z vrelo vodo, sicer pa velja, da zeleni čaj pripravimo z vodo, ki jo najprej zavremo in nato ohladimo na 70 do 80 °C. Na skodelico odmerimo žličko čaja, vendar so zeleni čaji zelo različni. Na primer krogličasto zvitih lističev čaja Gunpowder odmerimo manj, skuštrani Pai Mu Tan pa zgrabimo kar s prsti. Zeleni čaj, ki ga prelijemo z zavreto in nato nekoliko ohlajeno vodo, pustimo v skodelici približno tri minute in precedimo. Nato lahko še enkrat zavremo enako količino sveže vode in čajne lističe prelijemo še drugič, tokrat z vrelo vodo. Pustimo tri do štiri minute ter precedimo. Postopek načeloma lahko ponavljamo, dokler čaj premore še kaj okusa.

Priprava wellness čajev

Žličko ali žličko in pol čaja prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo pet minut in precedimo. Zaradi kombinacije sestavin so wellness čaji okusni in aromatični brez kakršnih koli dodatkov. Po želji pa jih lahko osladimo z malo svetlega medu.

Priprava sadnih in zeliščnih čajev

Žličko ali žličko in pol čaja prelijemo s skodelico vrele vode ter pustimo pet minut. Zaradi njihovih močno aromatičnih sestavin sadnih čajev ne pripravljamo v istih posodah kot zelene in črne čaje.